Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

За първи път тази година стажанти по право по проект "Студентски практики" участваха в симулиран наказателен процес в Окръжен съд Варна.

Студенти от Варненския свободен университет, четвърти курс, влязоха в ролите на съдия, прокурор, адвокат и подсъдим. Техните ментори - Светослава Колева, Марин Атанасов и Светла Даскалова - съдии в Наказателно отделение, влязоха в още по-непознати роли - на частен обвинител, втори адвокат и съдебен заседател. Симулираният процес дава възможност за задълбочаване на практическите аспекти на практиката, смятат менторите.

DSC 0349 1smDSC 0394 1sm

Наказателният процес с участието на стажанти по право беше по реален казус - дело за грабеж, извършено в условията на рецидив. Студентите имаха честта за първи път да облекат тогите на съдия и прокурор, за да влязат в ролите. Четвъртокурсниците Стиляна Петрова и Карина Кирилова почувстваха отговорността да ръководиш съдебно заседание, да взимаш непосредствени решения, да отсъждаш. Стиляна сподели, че учи право, за да преследва мечтата си да стане съдия. А според Карина най-голямо е удовлетворението на един съдия, когато има справедлив процес.

Друг четвъртокурсник от Варненския свободен университет - Милен Миленов,  влезе в ролята на защитник на подсъдимия. Той сподели, че след като са „договорили“ със своя повереник, че наказателно делото ще се „разгледа“ в условията на съкратено съдебно следствие, той е решил, че няма нужда от особена подготовка за „заседанието“, а се е оказало друго.  Младият мъж сподели, че не вижда себе си като адвокат, а по- скоро като прокурор, тъй като много често е чувал за себе си, че има критично мислене. Конкретни планове за бъдещето не бърза да прави, макар че скоро ще завърши.

Диана Кескинова влезе в ролята на прокурор. Тя сподели, че въпреки сухата материя на правото не съжалява за избора си и се надява да има професионална реализация в съда.  Христиана Елисеева също се вижда като прокурор в бъдеще и затова с вълнение е влязла в роля. Смята, че изборът на висше образование е лично решение на всеки един човек, а този избор определя бъдещето му.

Според младите хора основен проблеми в обществото ни е липсата на ценностна система, както и ниската култура сред подрастващите. Това е причината да не се намира смисъл в образованието, което пък е сериозна предпоставка за нарастване процента на криминално проявените без образование, според бъдещите юристи.

Симулираният процес завърши с постановяване на присъда. „Подсъдимият“ бе признат за виновен за извършеното престъпление, като съдът определи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 8 години при строг режим, в затвор.

Практиката на студентите по право от Варненския свободен университет продължава с още професионални предизвикателства, подготвени от техните ментори.