Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Официалното встъпване на стажант-юристите в Окръжен съд - Варна ще се състои на 07.12.2022 г. (сряда) от 11:00 ч. в кабинет 410, ет. 4

Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за процесуална принуда спрямо 35-годишния турски гражданин Алихан М. На 24 ноември той е бил привлечен като обвиняем за опит за убийство на 30 годишен мъж, когото намушкал с нож. Деянието е извършено във Варна на 16 август тази година, като след това обвиняемият се е укрил и е бил открит в Крапец. При задържането му, той се представил с фалшива лична карта. Алихан М. живее в България от 14 години.

Варненският окръжен съд измени определените от Районен съд – Варна мерки за неотклонение „задържане под стража“ в парична гаранция от 2000 лева спрямо 48-годишния Васил Ц. и 39-годишния Ясен К. Двамата са привлечени като обвиняеми за разпространение в интернет пространството на порнографски материали с лица под 18-годишна възраст.

Така институцията  се включа в инициатива на ООН, а съпричастните към проблема съдии и служители ще носят оранжева лентичка на дрехата си

От 25 ноември, Окръжният съд във Варна стартира информационна кампания за елиминиране на насилието срещу жените. През 16 дневната кампания във фейсбук страницата на институцията и в сградата на съдебната палата ще бъде споделяна информация по темата. А всеки служител и магистрат, който е съпричастен към проблема и приема за своя каузата за ограничаване на насилието над жени, ще носи оранжева лентичка на дрехата си.  

Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за процесуална принуда спрямо 46-годишния Христо А. Вчера той е бил привлечен като обвиняем за блудство с три малолетни момичета на възраст от 12 до 13 години. Деянията са извършени във Варна в три поредни дни – 19, 20 и 21 ноември тази година.

Варненският окръжен съд потвърди като законосъобразна определената от Районен съд – Варна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 40-годишния Борис Г. Той е привлечен като обвиняем, че на 13 ноември тази година във Варна, извършил блудствени действия спрямо 11 годишно дете.

Първият за тази учебна година „Час по правосъдие“ се проведе със седмокласниците от основно училище „Стоян Михайловски“ във Варна. Образователната инициатива е на Варненския окръжен и районен съд, реализирана в партньорство с Регионалното управление на образованието (РУО). Целта е учениците да повишат правната си култура, чрез срещи със съдии, които да ги запознаят с работата си и да разискват с тях актуални теми. Магистратите „гостуват“ в часовете на децата или пък те посещават  съдилищата.