Новини
Окръжен съд Варна

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 15-годишния Д. П., с което той се признава за виновен, че без надлежно разрешително държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества.

Ученикът се призна за виновен, че на 07.09.2019 г. във Варна, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, държал и разпространявал марихуана. Намереното в него количество е с нетно тегло 9.61 гр, на обща стойност 57,66 лева.

Варненският окръжен съд остави без уважение искането за изменение на мярката за неотклонение на 19-годишния Кристиян Т. от „домашен арест“ в по-лека. Той заедно с 37-годишния Галин М. са обвинени за убийство на охранител във варненска дискотека.

Престъплението е извършено на 28.01.2018г. около 2,10 след полунощ. Тогава 36-годишният охранител на дискотека „Гетсби“ Армен А. беше намушкан над 10 пъти с нож – като единия от ударите е бил в областта на сърцето, след като се опитал да разтърве младежи, предизвикали скандал в нощния клуб. Само адекватната намеса на лекарите спасила живота на бодигарда. Обвинението сочи като пряк извършител на престъплението 37-годишния Галин М., който нанасял ударите с нож, докато тогава десетокласникът Кристиян Т. държал охранителя.

Окръжен съд – Варна определели постоянна мярка „задържане под стража“ на 57-годишния Атанас Х., обвинен че блудствал с двете си малолетни внучета.

Разследването е започнало веднага след като майката на пострадалите е подала сигнал за престъплението. Тя е споделила пред разследващите, че в миналото и спрямо нея баща й е извършвал действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание. Има данни, че посегателствата срещу двете внучета Атанас Х. е извършвал в продължение на около една година. На 21.05.2020г. той е бил привлечен като обвиняем.

Варненският окръжен съд остави без уважение искането за промяна мярката за неотклонение на Григор К., обвинен като подбудител на убийството на варненския диджей Теди.

За тежкото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и 50-годишният Константин Б., който е сочен за физически извършител на убийството. Наказание предвидено в НК за деянието е „лишаване от свобода“ от 15 до 20г., доживотен затвор или доживотен затвор без право за замяна.

Окръжен съд- Варна поднови приема на стажант –юристи след края на извънредното положение. Задължителния си стаж в съдебната институция избраха да започнат четирима възпитаници на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и един юрист завършил Русенския университет "Ангел Кънчев".

На официална церемония, спазвайки правилата за безопасност те подписаха актове си по встъпване, като председателят на съда, съдия Марин Маринов лично им връчи стажантските книжки.

Окръжен съд – Варна определи първоначална мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 39-годишния Дончо Д., привлечен като обвиняем за убийство на пастир, като престъплението е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

Според обвинението, убийството е извършено на 17 май 2020 година в кошара близо до гората на село Горен чифлик. 47-годишният пастир Ахмед А. бил нает от Дончо да пасе стадото на баща му.

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между Окръжна прокуратура- Варна и 34-годишната Емилия Костадинова, с което тя се признава за виновна, че без надлежно разрешително държала високорискови наркотични вещества с цел разпространение.

Емилия Костадинова, родена във Варна, живее в гр. Суворово, с основно образование, неосъждана, не работи.