Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

41-годишния Айдън М. беше признат за виновен от Варненския окръжен съд в държането с цел разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Откритото количество било 2733,72 грама метамфетамин на обща стойност 68 343 лева, което 42 пъти над нормата в разпоредбите за квалификация.

При провеждане на разпоредителното заседание, защитата на подсъдимия поиска делото да бъде разглеждано по т.нар „съкратена процедура“ с признаване на всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. При нея, законът задължава съда да намали размера на осъдителна присъда „лишаване от свобода“ с 1/3.

Адвокатът на подсъдимия поиска условна присъда, като изтъкна чистото съдебно минало на 41-годишния мъж, както и факта че семейството му живее в Турция. Извършеното престъпление определи като инцидентна проява.

Прокуратурата наблегна на високата обществена опасност на деянието и твърде големия размер на открития наркотик. Изтъкна и недобрата характеристика на лицето – няма данни да е било трудово ангажирано в България, а близките му са били осъждани за същото деяние. Не са били представени доказателства Айдън да работи и в Турция. Ефективно „лишаване от свобода“ над минималния размер, беше поисканото наказание.

След като изслуша съдебните прения и последната дума на подсъдимия, Варненският окръжен съд определи наказание 7 години и 6 месеца затвор за Айдън М., като след редукцията той ще трябва да търпи 5 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Наложена му бе и глоба в размер на 20 000 лева.

Айдън М. е от Исперих, но живеел със семейството си в Турция. През миналата година на няколко пъти се прибирал в с. Духовец, където били родителите му. На 13.11.2020 г. поканил свой познат да пътуват заедно до Варна. За целта взели назаем автомобил и потеглили. Преди да стигнат до с. Пристое, Айдън спрял край пътя, отишъл до храстите в близост и оттам взел 5 пакета, увити във фолио. Не дал обяснение на спътника си за съдържанието на взетото. Когато наближили с. Дъбравино видели спрян полицейски автомобил. 41-годишният мъж силно се притеснил и накарал приятели си да изхвърли пакетите от автомобила. Той не го направил, тъй като полицаите ги осветили с фенер и можело да видят действията му. При направената проверка, органите на реда открили наркотика.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд Варна в 15-дневен срок.