Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският Окръжен съд определи временно задържане под стража за срок до 40 дни спрямо 58-годишния руски гражданин Владимир Б. По искане на съдебните власти в родината му, той е обявен за международно издирване чрез Интерпол-Москва, с намерение за екстрадиция. Заповедта за ареста му е издадена на 17.10.2017 год. от съда в Санкт Петербург, по повод водено разследване срещу него за присвояване в особено големи размери чрез измама.

Според изпратените до българските власти документи, до 24.07.2014 г. в Санкт Петербург той е участвал в група, която незаконно е иззела и прехвърлила правата за ползване на имущество на „Институт по архитектурно и строително проектиране“. Под предлог, че оказват помощ в управлението те въвели в заблуждение администрацията на Федералната агенция по имуществата в града, снабдявайки ги с фалшифицирани документи и продавайки имущество на Института. По този начин са нанесли щети за не по-малко от 305 000 000 рубли на Руската федерация.

Според руския Наказателния кодекс, за това престъпление максималното предвидено наказание е „лишаване от свобода" за срок от 10 години. Деянието съставлява престъпление и според българския НК, който предвижда от 3 до 10 години затвор.

На 12.10.2021 година, 58-годишният руски гражданин е бил задържан при полицейска проверка във Варна.

От прокуратурата изтъкнаха, че ако Владимир Б. не бъде задържан под стража има опасност да се укрие, тъй като след започването на разследването в Русия, той е напуснал страната, за да избегне наказателно преследване.

Защитата му беше на противоположно мнение. Изтъкна, че лицето не е било разпитвано или редовно призовавано и не е бил наясно за воденето срещу него разследване. Владимир Б. е съдействал на българските правоохранителни органи и не е правил опити да се укрива.

Варненският окръжен съд като съобрази всички представени доказателства и становища прецени, че искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, както и че е налице валидна заповед за арест. Руските съдебни власти са декларирали и намерението си да искат екстрадицията му. Тъй като Владимир Б. е чужд гражданин и няма постоянен или настоящ адрес, а в същото време е обявен за международно издирване, тъй като се е отклонил от наказателно преследване, опасността да се укрие за съда е реална. Поради изложените съображения, съдът прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Владимир Б. е временно „задържане под стража“ до 40 дни, до който срок е необходимо да пристигнат и документите за екстрадиция.

Определението на съда може да се обжалва пред Апелативен съд Варна в тридневен срок, считано от днес.