Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели най- тежката мярка за неотклонение  -  „задържане под стража“ на 39-годишния Ивайло П., привлечен като обвиняем за убийството на приятелката си.

Към момента, обвинението е по чл. 115 от Наказателния кодекс, престъплението е тежко умишлено и се наказва с „лишаване от свобода“ от 10 до 20г.

Припомняме хронологията според обвинението. В началото на януари тази година, 31-годишна жена е обявена за издирване. На 27 януари нейният приятел Ивайло П. е привлечен като обвиняем за убийството й, след като тялото на жертвата е открито в септична яма в имота, обитаван от него, в местността Евксиноград. Мястото е било замаскирано, като върху него била засадена растителност.

Защитата на Ивайло П. поиска определяне на мярка за неотклонение – „домашен арест“ с мотивите, че в хода на разследването, мъжът е бил разпитван многократно, имал е достатъчно време да се укрие, но не го е направил. Имал и постоянен адрес, на който е бил намиран. Осъждан е за притежание на наркотици, но е реабилитиран по право и според адвоката му, не се касае за личност с висока обществена опасност. Обвиняемият допълни, че се грижи за баща си и не би се укрил, поради което помоли съда за определяне на по-лека мярка от „задържане под стража“.  

Според Варненският окръжен съд, събраните до момента доказателства, макар и в начален етап на разследването, са достатъчно, за да се изведе извод за обосновано подозрение за съпричастност на Ивайло П. към повдигнатото му обвинение. Изводът се подкрепя от извършените разпити на свидетели, извършените огледи и фотоалбуми от местопрестъплението, както и от направените претърсвания. За съда е налице и другата законова презумпция – обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Касае се за обвинение в тежко умишлено престъпление, което Ивайло П. се е опитал да прикрие, замаскирайки мястото, където е открито тялото и освобождавайки се от кучетата на жертвата. Поради споделените съображения, съдът определи на 39-годишния мъж най- тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“.  

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна, като в този случай делото ще бъде разгледано на 7 февруари.