Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжният съд във Варна отказа да измени в по- лека мярката за неотклонение „задържане под стража“ на 22- годишния Алекси А. Предявените срещу него обвинения са за изнасилване и  действия на полово удовлетворение, извършени на 23 януари т.г. спрямо възрастна жена в село Синдел. Посегателството е осъществено чрез принуждаване със сила и заплашване.

Предвиденото в закона наказание за всяко от двете деяния е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

В жалбата до съда защитата на обвиняемия изтъна, че мярката е прекалено тежка, предвид чистото съдебно минало на мъжа, наличието на постоянен адрес, на който може да бъде намерен и съдействието, което е оказал на разследването. Освен това, 22-годишния Алекси не разполагал с възможности за установяване в чужбина, за да избегне наказателно преследване. Не била налична и опасност да осуети разследването, тъй като пострадалата жена вече била разпитана. Според адвоката, липсвала и опасност той да повлияе на показанията на свидетелите.

Обвиняемият поиска от съда по-лека мярка за неотклонение – „домашен арест“.

От прокуратурата изтъкнаха, че мъжът не е трудово ангажиран, а проверка е показала, че в Районна прокуратура спрямо нещо има заведени 6 преписки, първата от които още през 2014 година. Тези данни подсказвали, че Алекси А. би могъл да извърши и друго престъпление.

Като разгледа доказателствата в съвкупност и изслуша становищата на страните, тричленният състав на Окръжен съд - Варна прецени, че законосъобразно първата инстанция е определила най- тежката мярка „задържане под стража“. Има достатъчно гласни и писмени доказателства, за да бъде направено обосновано подозрение за съпричастност на Алекси А. към двете престъпления, в които е обвинен. С този извод е изпълнено първото законово изискване. Освен това и за двете престъпления се предвиждат тежки наказания и се отличават с висока обществена опасност.  За съда е налице и второто изискване – опасност от извършване на престъпление срещу правосъдието. „Има риск 22-годишният мъж да повлияе върху пострадалата и върху свидетелите, за да укрие факти и обстоятелства, които имат значение за делото“, мотивира се съдебният състав.

Поради изложените съображения, съдът не намери основания да измени в по-лека мярката за неотклонение и потвърди задържането на Алекси А. под стража.

            Определението подлежи на обжалване.