Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският Окръжен съд отказа екстрадицията на украинския гражданин Игор Е. в родината му. Той е разследван там за участие във въоръжена престъпна група с цел нападение, отвличане, упражняване на физическо насилие над отделни лица и отнемане на чуждо имущество. Мъжът е бил уличен в деянията още през септември 2021 г.

Малиновският районен съд в Одеса е постановил задържането му под стража, тъй като лицето се отклонило от наказателно преследване и се укрило. На 27 февруари тази година, 30-годишният мъж беше задържан във Варна. Той е получил у нас право на временна закрила, но не е искал и не му е предоставено убежище.

Защитата на украинския гражданин поиска мъжът да не бъде предаван, тъй като истинската причина да бъде издирван била да участва във военните действия, а той бил пацифист и не желаел това. Изложени бяха твърдения, че в Турция спрямо Игор Е. е било водено разследване за шпионаж в полза на Русия, заради което при евентуално негово връщане в Украйна, той щял да бъде подложен на репресия. Защитата поиска от съда събиране на информация за разследването в Турция, както и информация от украинските власти дали наказателното производство не е прекратено.

Игор Е. заяви, че не желае доброволно да бъде екстрадиран. Нямал нищо общо с престъпленията, за които е издирван и единствената цел била да бъде изпратен на фронта.

Според Закона за екстрадицията, исканията за задържане и предаване на молещи държави се изследват от българския съд за наличие на двойна наказуемост. Българската държава и съд не могат да се намесват относно основателността на наказателното обвинение, заради което се иска предаването на едно лице в чужда държава. При изследването за двойна наказуемост се преценява само дали има съответност на наказателните закони на двете държави.

Съдът, разглеждащ искането за екстрадиция, е задължен да провери дали предаването на обвиняемото лице не цели преследване заради политически убеждения, расова принадлежност, вероизповедание или националност.

Варненският окръжен съд прецени, че всички формални законови изисквания са изпълнени. Отхвърлени бяха доказателствените искания на защитата, тъй като изложените аргументи нямат касателство към настоящото производството. Тричленният съдебен състав подчерта, че престъпленията, за които се издирва Игор Е. не са политически и не може да се приеме, че всички изпратени документи са изготвени със задна дата само, за да бъде върнат украинският гражданин в армията. Престъпленията, за които се издирва мъжът, се наказват и от българското законодателство.

Съдът обаче, намери солиден аргумент да откаже екстрадицията, позовавайки се на официална Декларация (приложение към писмо  JJ9359С от 13.05.22 г.) на Украйна, изпратена до Съвета на Европа. В нея властите уведомяват, че докато продължават военните действия, не могат да гарантират изпълнението на задълженията си по редица договори за международно сътрудничество, сред които е Европейската конвенция за екстрадиция и Eвропейската конвенция за взаимопомощ по наказателни въпроси. Поради липсата на гаранции, че правата на Игор Е. ще бъдат спазeни в Украйна, Варненският окръжен съд отказа неговата екстрадиция.

Решението на съда подлежи на протест в 7-дневен срок, като до евентуалното разглеждане на делото пред въззивната инстанция, украинският гражданин ще бъде с мярка за неотклонение „задържане под стража“.