Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Съдебното заседание по внесен обвинителен акт срещу Н. Атанасов се проведе при съкратено съдебно следствие, по искане на защитата. 41-годишният мъж с богато съдебно минало и няколко ефективни присъди, предимно за измами, се призна за виновен и по двете обвинения – предлагане на подкуп на длъжностно лице и шофиране след употреба на алкохол.

 

Подсъдимият даде съгласие да не се провежда разпит на призованите свидетели и вещи лица, а събраните доказателства в досъдебното производство да бъдат приобщени към делото. След като изслуша пледоариите на обвинението и защитата в съкратеното съдебно следствие, съдът призна за виновен Н. Атанасов и по двете обвинения.

На 2 август след 2 часа той влязъл с автомобила си от ул. „Кракра“ в насрещното движение на ул. „Г. Бенковски“ във Варна и бил спрян от автопатрул. За да предотврати започване на административно-наказателно производство спрямо него за извършени нарушения по Закона за движението по пътищата, подсъдимият предложил 100 лева подкуп на двамата униформени от сектор „Охранителна полиция“ при Първо РПУ. Парите били категорично отказани. Полицаите повикали на място колегите си от „Пътна полиция“, които извършили проверка на Атанасов за употреба на алкохол. Техническото средство „Дрегер" отчело съдържание на алкохол в кръвта 1,32 промила. Атанасов бил придружен до МБАЛ „Св. Анна" АД, гр. Варна, но той отказал да даде кръвна проба. Органите на „Пътна полиция“ му съставили два акта за установените административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

Пред съда Атанасов заяви, че се признава за виновен, но се оправда със смекчаващи обстоятелства за действията си – бил събуден от дъщеря си, която имала бъбречна криза. Излязъл да шофира след употреба на алкохол, защото търсил денонощна аптека. За твърденията му, обаче в съдебната зала не бяха представени никакви доказателства. Нещо повече. Според показанията на спътника му в автомобила при проверката двамата се връщали от рожден ден.

Н. Атанасов е роден във Варна, живее в с. Добротич, общ. Вълчи дол, област Варна, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен.

Присъдата по обвинението за подкуп на длъжностно лице е 1 година и половина лишаване от свобода, намалена с 1/3 заради съкратеното съдебно производство, и глоба от 500 лева.

Наказанието за шофиране след употреба на алкохол с концентрация от 1,32 промила е 9 месеца затвор, намалено на 6, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 2 години.

Общото наказание от двете присъди, което постанови Варненският окръжен съд, е 1 година лишаване от свобода при първоначално строг режим, 500 лева глоба и лишаване от право да управлява автомобил за срок от 2 години.

Присъдата на ВОСВарненски Окръжен съд може да се обжалва в 15-дневен срок, а до тогава съдът определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, с която измени досегашната – подписка. В мотивите си съдът посочва съдебното минало на Н. Атанасов и множеството влезли в сила съдебни актове с наказания „лишаване от свобода" - факти, които го определят като личност с повишена степен на обществена опасност.

Мярката за неотклонение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Апелативен съд Варна.