Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Здравословното състояние на Яков Петрович Винс бе категоризирано като тежко от Варненския окръжен съд и бе основание за отхвърляне на искането на Варненската окръжна прокуратура за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Той е с трансплантиран черен дроб и се нуждае от животоподдържащо лечение, стана ясно в съдебната зала.

Руският гражданин представи удостоверение за инвалидност и рецепта за предписани лекарства. Съдът счете, че задържането на Петрович в ареста ще постави под сериозен риск живота и здравето му и ще постави в трудност администрацията на ареста да му осигури адекватни условия за лечение по време на задържането. ВОСВарненски Окръжен съд намира, че лицето, чието предаване се иска, следва да остане на свобода, за да полага грижи за здравето и живота си.

Петрович е роден в Казахстан през 1965 г., но живее в Германия, където му е направена трансплантация на черен дроб и където е постоянното му местожителство. Пред съда руският гражданин заяви, че е „много болен, всичките ми органи са зле, особено бъбреците“ и поиска да бъде върнат в Германия, за да продължи лечението си до получаване на документите за екстрадиция.

Яков Петрович е дошъл в България на почивка за 6 дни, за да се лекува на термалния басейн на хотел „Мимоза“. Той е задържан на 30.08.2015 год. на ГКПП - Аерогара – Варна. Руските власти са отправили искане към България за временното му задържане по стража. Петрович се издирва за отвличане и причиняване на средни телесни повреди, което е престъпление и по българското законодателство. Според представената от руските власти информация, престъплението е извършено в края на 2001 г. и наказателното преследване за него не е погасено по давност. Деянието, за което Петрович ще бъде съден в Русия, е тежко престъпление и българското законодателство. За него е предвидено наказание лишаване от свобода за срок от 7 до 15 години.

Пред ВОСВарненски Окръжен съд бе декларирано намерение на руските съдебни власти да искат екстрадицията на Яков Петрович заради провеждане на разследване за извършените от него престъпления. Съдът установи, че е налице валидна заповед за арест, издадена от следовател към Прокуратура в гр. Калининград, Руска Федерация, потвърдено от Прокурор в прокуратурата в гр. Калининград, Руска Федерация.

С определението на ВОСВарненски Окръжен съд Петрович е освободен от ареста до фактическото му предаване на молещата държава. Той трябва да остане в България до 40 дни – законовият срок за получаване на документите за екстрадиция, като предостави телефон и адрес за призоваване от съда. Ако междувременно се опита да напусне страната, ще бъде отново задържан.

Настоящето определение на ВОСВарненски Окръжен съд може да се обжалва пред Апелативния съд в тридневен срок, като заседанието бе насрочено за 8 септември от 10 часа.