Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна измени мярката на неотклонение спрямо 38-годишната Невена Й. от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Банковата служителка от Варна е обвиняема по досъдебно производство за длъжностно присвояване на над 1 038 931 лв.

Според обвинението, на 25.11.2019г. е започнало разследване по сигнал на банката, че служителката им Невена Й. неправомерно е отклонявала средства от сметки на вложители. Според прокуратурата, тя превеждала по куриер средствата на мъж от Монтана, с когото се запознала в интернет. Пред разследващите Невена обяснила, че средствата били нужни на нейния приятел, за да реши финансови проблеми.

Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, като за него се предвижда „лишаване от свобода“ от 10 до 20г., конфискация и лишаване от права.

Защитата на Невена Й. поиска по-лека мярка за неотклонение „домашен арест“, като изтъкна пред съда, че тя е отстранена от работа и не би могла да извърши престъпление. Според адвокатите на банкерката чистото й съдебно минало и пълното съдействие, което тя оказва на разследващите органи от самото начало, не дават основание да се счита, че тя има намерение да се укрие.

Държавното обвинение посочи, че все още не се изключва версията голяма част от присвоената сума да е скрита, както и банковата служителка да е имала съучастници, поради което поиска от съда Невена Й. да продължи да престоява в ареста.

Състав на Варненския окръжен съд, след като разгледа всички събраните до момента доказателства, както и самопризнанията на Невена Й., прецени че остава обоснованото подозрение спрямо нея за авторството на деянието. Според съда, обаче отстраняването й от работа я лишава от обективна възможност да извърши престъпление. Отделно от това 38-годишната жена е подписала запис на заповед за над 1 500 000лв. с банката, в която е работила, а чистото й съдебно минало е показателно, че няма престъпни нагласи и съответно не може да се направи извод, че може да се укрие. Поради посочените доводи, Варненският окръжен съд измени първоначално определената най- тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Невена Й. в „домашен арест“ с поставяне на устройство за електронно наблюдение.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде протестирано пред Апелативен съд – Варна.