Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 41-годишния Атанас В., обвиняем по досъдебно производство за пране на пари в особено големи размери.

Според държавното обвинение, се касае за сума от 411 750 лева, придобита чрез тежки умишлени престъпления, като случая е особено тежък. Атанас В. осъществявал престъпната дейност от 27.06.2019г. до 06.07.2020г. На два пъти - във Варна и Пловдив чрез съучастниците си – баща и син, Атанас получил парични средства, за които знаел, че са придоби чрез компютърна измама и данъчни престъпления. На 7 юли 2020г. той бил задържан в Пловдив, малко след като изтеглил 285 000 лева от банка в града, а след това бил конвоиран във Варна.

В престъпната схема била използвана и фирма, по чиято сметка бил получен валутен превод на стойност 65 000 евро от дружество, регистрирано в Княжество Монако. След получаване на сумата фиктивният управител на българското дружество се разпоредил с цялата сума. Няколко дни по-късно в банката в България, където пристигнал валутният превод от Монако, постъпило искане за връщане на сумата, като посоченото основание за това било измама.

Действия по разследването са извършени във Варна, Пловдив, Добрич и Провадия.

Атанас В. е осъждан многократно за извършени престъпления от общ характер и има множество криминалистични регистрации.

За престъплението, в което е обвинен 41-годишният мъж, НК предвижда наказание „лишаване от свобода до 15 години и глоба до 30 000 лева.

Защитата на Атанас В. поиска от съда определяне на по-лека мярка за неотклонение с мотива, че обвинението не се подкрепя от събраните до момента доказателства. Посочено беше, че обвиняемият има жена и дете, за които се грижи, както и постоянен адрес, на който при мярка „домашен арест“ би могъл да бъде открит.

Съдебният състав на Варненски окръжен съд разгледа събраните до момента доказателства по делото и прецени, че може да се направи обосновано предположение, че Атанас В. е съпричастен към престъплението, за което му е било повдигнато обвинение. Изводът се подкрепя от банкови и писмени документи получени по реда на международноправното сътрудничество, разпит на свидетел, протокол за личен обиск и протоколи за претърсвания и изземвания, както и обясненията дадени от самия Атанас В. Съдът прецени, че не е налице опасност лицето да се укрие, но предвид предишната съдимост на обвиняемия и тежестта на обвинението е възможно да извърши престъпление. Поради посочените доводи Варненският окръжен съд опреди, че най- адекватната мярка за неотклонение спрямо Атанас В. към момента е „задържане под стража“

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна.