Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 19-годишния Митко Ив. и 20-годишния Георги Ив., обвинени че в съучастие помежду си и с трето лице, което в момента се издирва са извършили грабеж, като са използвали за това сила и са причини на пострадалия средна телесна повреда.

Повдигнатото обвинение на двамата мъже е за тежко умишлено престъпление по смисъла на НК. Наказанието предвидено по обвинението спрямо двамата мъже е от 5 до 15 години затвор.

Според обвинението на 21.11.2020г. Митко, Георги и неговия брат пушили марихуана и след това решили да се разходят по бул. Вл. Варненчик в посока Катедралата. Тъй като им трябвали пари тримата решили да откраднат нещо или да оберат някого. Около 05,15 ч. забелязали човек, който влязъл да тегли пари от банкомат на ДСК на ул. Дрин. През стъклото наблюдавали мъжа и видели, че изтеглил крупна сума пари. Той тръгнал по малките пресечки към Централна поща, а обвиняемите го проследили. Съборили ли го с удари на земята, сломили съпротивата му и успели да му отнемат изтеглените 400 лв. След това с такси се отправили към кв. Виница, където живеел на квартира Митко, за да разделят парите. На 24.11.2020 г. за извършеното престъпление им било повдигнато обвинение. Пострадалият е със счупена шийка на тазобедрената става, довела до трайно затруднение на движение на крака.

Митко Ив. и Георги Ив. са с чисто съдебно минало.

Събраните до момента доказателствата – записи от охранителни камери, свидетелски показания, разпити дадоха основание на Варненския окръжен съд да изведе извод, че е налице първата изискуема предпоставка - обосновано предположение за съпричастност на двамата мъже към престъплението. Съдебният състав прецени, че обвинението спрямо двамата е тежко и санкцията, която ги заплашва е основание да се счете, че с цел да я избегнат Митко Ив. и Георги Ив. могат да се укрият или да извършат престъпление. Поради изложените съображения, съдът прецени, че единствените целесъобразни мерки за неотклонение спрямо двамата към момента са най- тежките - „задържане под стража“.

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна.