Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд намери, че са налице процесуални пречки за разглеждане на делото за признаване на изпълнението на присъда, наложена на 21-годишния българин Митко Насков от британските съдебни власти.

Престъплението, за което е осъден, е извършено на 12.08.2018г в град Скарборо в графство Северен Йоркшир. Тогава 18-годишния Митко, изнасилил британска гражданка, която се прибирала от среща с приятели. Кралския съд в Йорк му налага наказание 16 години „лишаване от свобода“, като решението е влязло в сила на 03.05.2019г.

Делото беше внесено в съда съгласно законовите разпоредби за признаване изпълнението на съдебни актове на държави-членки на Европейския съюз. Към настоящият момент молещата държава - Великобритания, няма качеството на държава-членка по смисъла на разглеждания закон. Нейното членство бе прекратено на 31.12.2020 г., като не са били подписани допълнителни споразумения, каквито съществуваха в „преходния период“ - 01.02.2020 г. до 31.12.2020 г.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че са налице процесуални пречки за разглеждане на делото и то следва да бъде прекратено.

Доколкото съществуват други разписани процесуални възможности, делото следва да бъде изпратено на компетентния орган –Министерството на правосъдието на България, с оглед продължаване и разглеждане на искането на молещата държава по съответния процесуален ред, отговарящ на нейния статут към настоящия момент.

Определението подлежи на проверка пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.