Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд отказа да изпълни Европейска заповед за арест /ЕЗАЕвропейска заповед за арест/, издадена на 03.02.2021 г. от Прокуратура на Виена, за предаване на Сашо А. с оглед провеждане на наказателно разследване срещу него.

Австрийските власти го обвиняват за извършени 14 престъпления - взломни кражби и опити за такива във Виена в периода 11.10.2020 – 16.10.2020 г. Обект на посегателствата били предимно салони за красота, от които Сашо А. сам и в съучастие присвоявал пари, фризьорски и козметични продукти. Максималното наказание за извършените престъпления според законодателството на Австрия е до 5 години затвор.

Престъпленията, за които е разследван 25-годишния мъж са наказуеми и по българското законодателство.

Сашо А. е бил задържан на 16.02.2021 г. от органите на реда в Провадия.

С решение на Районния съд в Провадия от февруари тази година, 25-годишният мъж е следвало да бъде настанен за принудително лечение в Държавната психиатрична болница в Карвуна. Съдебният състав на Варненския окръжен съд прецени, че основание да откаже да изпълни ЕЗАЕвропейска заповед за арест е фактът, че се касае за невменяемо лице, което е наказателно неотговорно, подобно на непълнолетните.

Съдът отмени взетата по отношение на Сашо А. мярка за неотклонение „задържане под стража“ и постанови незабавното му привеждане за принудително лечение в психиатричната болница.

Решението подлежи на обжалване или протест пред Варненския апелативен съд в 5-дневен срок, считано от днес.