Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Най-тежката мярка за процесуална принуда – „задържане под стража“ определи Варненският окръжен съд на 25-годишния Веселин Д. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършен грабеж, за който употребил сила, като престъплението е извършено в условия на опасен рецидив.

Според обвинението, на 5 януари тази година, Веселин пътувал с автобус 409 във Варна. Когато превозното средство спряло, той грабнал мобилния телефон на седящата до него жена и веднага слязъл на спирката.

Предвиденото наказание в НК за това престъпление е от 5 до 15 години затвор, като съдът може да постанови и конфискация до една втора на имуществото на виновния.

Веселин Д. има седем предишни осъждания. Последната му присъда е влязла в сила през 2019 г, отново за грабеж. Той е изтърпял наказанието на 30 ноември 2021г.

Обвиняемият помоли съда за по-лека мярка за неотклонение, като оспори да е автор на престъплението и заяви, че имал контакти с тайни общества, които трябвало да се проверят от разследващите. Адвокатът му допълни, че не е доказано, че Веселин Д. е разбирал свойството и значението на извършеното.

Запознавайки се със събраните доказателства към момента и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени че е налице първата изискуема предпоставка -   обосновано подозрение за съпричастност на 25-годишния Веселин към престъплението. Изводът се подкрепя от свидетелски показания, наличното разпознаване по делото, установяването на отнетия мобилния телефон. Съдебният състав прецени, че е изпълнено и другото законово изискване за определяне на най- тежката мярка за неотклонение. Реална, а не хипотетична, е опасността лицето да извърши престъпление. Като аргументи, съдът изтъкна свидетелството за съдимост на обвиняемия, тежестта на престъплението и факта, че последното наказание на Веселин Д. отново е било за грабеж. Във връзка с твърденията на мъжа, че има връзки с тайни общества, преценка на наблюдаващия прокурор е дали да бъде направена съдебно-психиатрична експертиза, за да се установи неговата вменяемост, е мнението на съда. Поради наличието на всички законови предпоставки, съдът определи мярка за неотклонение на Веселин Д. - „задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.