Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 23-годишния Денис А., който предложил подкуп на пътен полицай от РУ– Провадия, за да не му състави акт за административно нарушение.  

Делото беше гледано по процедурата за съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна вината си, фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Пред съда заяви, че не желае да се събират доказателства за тях. При тази процедура, законът предвижда намаляване на размера на наложеното наказание „лишаване от свобода“ с 1/3. Присъдата беше произнесена незабавно, в деня на проведеното разпоредително заседание.

На 22 октомври 2021 година около 02.50 ч., Денис А. бил спрян от автопатрул за проверка в Провадия. Полицейският служител забелязал, че водачът на автомобила бил във видимо нетрезво състояние и поискал да го провери за употреба на алкохол с дрегер. След като няколко пъти мъжът осуетявал даването на проба, автоконтрольорът започнал да му пише акт за административно нарушение. Денис А. решил да даде подкуп на полицая и пъхнал 50 лева в джоба му.

В пледоариите си прокуратурата и защитата на подсъдимия поискаха налагане на наказание към минималния размер, поради наличието на смекчаващи отговорността обстоятелства. Мъжът бил с чисто съдебно минало, работел, грижел се за семейство и деца, направил самопризнания и съжалявал за извършеното. Според адвоката на подсъдимия, раждането на неговото второ дете било причина за състоянието му на еуфория и шофирането след употреба на алкохол.  

Варненският окръжен съд наложи наказание на Денис А. „лишаване от свобода“  за срок от 1 година, което редуцира с 1/3 или 8 месеца. Изпълнението на наказанието е отложено с 3-годишен изпитателен срок, като 23-годишният мъж следва да плати и глоба в размер на 500 лв.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес.