Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненски окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 43-годишния Едуард К., обвинен в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Мъжът е украински гражданин със статут на чужденец с временна закрила у нас.

На 16 февруари тази година, той е бил привлечен към наказателна отговорност. Според обвинението, в хотелската стая, в която пребивавал в курорта „Златни пясъци“ били открити и иззети около 37,40 грама марихуана, държани с цел разпространение. В съдебното заседание, от прокуратурата посочиха, че Едуард К. се разследва и за извършени разплащания с чужди банкови карти, без съгласието на титулярите им. Но за това престъпление все още не му е било предявено обвинение.

Защитата на обвиняемия поиска от съда мярка за неотклонение – „парична гаранция“. Според адвоката на Едуард К., събраните до момента доказателства не били достатъчно, за да се прецени, че именно той е автор на деянието. От друга страна мъжът  съдействал на органите на разследването и нямало данни да се е укривал.   

След като се запозна със събраните материали по делото, съдът прецени, че от тях би могло разумно да се подозира, че Едуард К. е съпричастен към повдигнатото му обвинение. Престъплението, за което е привлечен се наказва с лишаване от свобода над 5 години и според закона е тежко. Съдът посочи, че е възможно 43-годишният мъж да е съпричастен и към друго деяние – разплащане с чужда банкова карта, без съгласието на титуляра или измама. Работещи в хотела са свидетелствали, че плащанията, които е направил Едуард К. за престоя си, са били оспорени от титуляра на разплащателния инструмент. Според съдебният състав, това е предпоставка мъжът да се укрие като напусне мястото си на пребиваване, както и страната ни, ако му бъде взета по-лека мярка за неотклонение. За съда е реална и опасността обвиняемият да извърши престъпление срещу правосъдието, като се опита да избегне наказателната отговорност. Поради наличието на всички задължителни предпоставки за определяне на най- тежката мярка за неотклонение, Варненският окръжен съд прецени, че Едуард К. следва да бъде задържан под стража.

Определението подлежи на обжалване.