Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 48-годишния украински гражданин Дмитро К,  обвинен в убийството на свой сънародник.

Според обвинението, престъплението е извършено на 13 февруари тази година. Двамата мъже живеели заедно в общежитие на фирмата, в която работели. След като употребили алкохол, между тях възникнало спречкване и Дмитро К. намушкал с нож сънародника си. Няколко дни по-късно пострадалият починал.

За извършеното престъпление, Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Защитата поиска по- лека мярка за неотклонение с доводите, че обвиняемият не е осъждан, има постоянен адрес, работи и по делото не са налични данни да се е укривал.

След като се запозна със събраните материали по делото и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени, че от тях би могло разумно да се подозира, че Дмитро К. е съпричастен към повдигнатото му обвинение. В тази посока са всички налични доказателства, включително и показанията на очевидец на престъплението. За съда не е налице реална опасност обвиняемият да се укрие, тъй като по делото няма данни той да е осъждан. Освен това има постоянен адрес и е трудово ангажиран. Съдът прецени, обаче че съществува риск Дмитро К. да извърши престъпление. В тази посока са свидетелските показания на няколко от обитателите на общежитието, които твърдят, че след употреба на алкохол, 48-годишният мъж ставал раздразнителен и агресивен. Освен това за извършеното престъпление се предвижда наказание не по-малко от 10 години „лишаване от свобода“. Поради изложените съображения, за съда е реална опасността Дмитро К. да извърши престъпление срещу личността, ако обитава досегашния си адрес или срещу правосъдието. При наличието на всички законови предпоставки, Варненският окръжен съд определи, че към момента най- подходяща мярка за неотклонение спрямо обвиняемия е „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване.