Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“ спрямо 44-годишния Петър П. Той е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси без разрешително и държане на големи суми, за които знаел, че са придобити от извършване на тежко престъпление.

Според обвинението, мъжът бил задържан в нощта срещу 24 февруари тази година. В автомобил, ползван от него, били открити големи количества, различни видове наркотици – 1499,73 грама хероин, 908,36 грама кокаин, 351,03 грама метамфетамин, 198,32 грама хашиш, 111,39 грама екстази и 15,62 грама марихуана. Иззети са били множество боеприпаси с различен калибър, 3 броя заглушители за огнестрелно оръжие и боен пистолет, както и 32 175 лева и 20 055 евро.

Защитата помоли за по-лека мярка, тъй като мъжът бил с чисто съдебно минало, постоянно местоживеене, трудово ангажиран и баща на две деца. Отделно имал здравословни проблеми, които щели да се влошат в условията на ареста.

Варненският окръжен съд разгледа събраните материали по делото и становищата на страните. Установи, че Петър П. е привлечен към наказателна отговорност за три тежки умишлени престъпления, които се характеризират с висока степен на обществена опасност. За всяко от тях е предвидено наказание „лишаване от свобода“ в не малък размер. Според съдебният състав, към момента са събрани значителни по обем гласни, писмени и веществени доказателства, от които да бъде направено обоснованото подозрение за авторството на Петър П. към  деянията, за които е обвинен. За съда бе изпълнено и другото законово изискване за определяне на мярка „задържане под стража“ – реална опасност лицето да се укрие или да извърши престъпление, независимо че има постоянно местоживеене, две деца, работи и е неосъждан. Заключението се извежда от начина на извършване на престъпленията и интензитета на дейността с наркотичните вещества. По отношение на здравословното състояние на 44-годишния мъж, съдът посочи, че по делото липсва съдебно-медицинска експертиза, която категорично да посочва, че условията в ареста са неподходящи за него. Ето защо, Варненският окръжен съд прецени, че към настоящия момент адекватната мярка за неотклонение спрямо Петър П. е най- тежката - „задържане под стража“.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване.