Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи временно задържане под стража, за срок до 40 дни, спрямо украинския гражданин Ихор Й. По искане на съдебните власти в родината му, той е обявен за международно издирване, с намерение за екстрадиция. В Украйна е разследван за участие във въоръжена организирана престъпна група, извършвала отвличания с користна цел.

Европейската заповед за задържането му е издадена от Малиновския районен съд в Одеса.

Ихор Й. е бил задържан на 24 февруари тази година от служители на Второ РУ на  МВР - Варна.

Защитата му помоли съда за определяне на по-лека мярка от „задържане под стража“, тъй като не съществувал риск от укриване. В тази връзка бяха представени договор за наем на жилище, документ за временна защита и непреведени медицински документи. Те, според адвоката на Ихор Й., доказвали че той  страда от хронично заболяване, заради което бил освободен от военна служба в Украйна.

Варненският окръжен съд се запозна с представените доказателства и становища и прецени, че искането за временното задържане на украинския гражданин отговаря на законовите изисквания. Установено беше, че Ихор Й. няма постоянно местожителство и адресна регистрация във Варна. Същият е временно пребиваващ в страната ни. Съдът изтъкна, че от медицинските документи по делото не би могло да се установи актуалното здравословно състояние на мъжа, тъй като не са преведени. Липсва и медицинска експертиза със заключение в тази посока. За съдебния състав, разгледани в своята съвкупност, доказателствата сочат, че съществува реална опасност лицето да се укрие. Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 40 дни, за да бъде гарантирано явяването на лицето на делото, на което ще се разглежда по същество искането на украинските власти за екстрадицията му.

Определението на съда може да бъде обжалвано.