Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

На общо събрание на съдиите и служителите при Окръжен съд  – Варна беше отчетена дейността на институцията за изминалата година. Председателят – Марин Маринов представи обобщените резултати от анализа на работата на институцията в присъствието на председателя на Върховен касационен съд съдия Галина Захарова, нейния заместник и ръководител на Търговска колегия във ВКСВърховен касационен съд - Евгений Стайков, административни ръководители и гости от съдилищата и прокуратурата във Варна, и Адвокатската колегия в града. Заместник-председателите на съда – Мария Терзийска, Ирена Петкова и Иваничка Славкова изнесоха статистически данни за постъпленията, срочността на разглеждане на делата и качеството на съдебните актове съответно в търговско, гражданско и наказателно отделения.

В Окръжен съд – Варна през 2022 г. са постъпили за разглеждане 6400дела. Анализът на данните на тригодишна база сочи трайна тенденция на висок дял на свършени с акт по същество дела от общия брой на свършените дела – 77%. Процентът на свършените в тримесечен срок дела бележи най- висок ръст спрямо предходните години, което следва да се отчете като положителна тенденция на база редуцирания брой на съдийския състав. През изминалата година в Окръжния съд са работили 58 съдии, при щат 67. 

Процентът на решените в едномесечен срок дела се запазва стабилен за тригодишния период – 97%. Високият процент е показател за бързината на правораздаване в Окръжен съд – Варна, като положителното е, че не се повлиява от кадровата динамика.

Качеството на съдебните актове (потвърдени, изменени, отменени и върнати) в процентното съотношение на потвърдените решения спрямо върнатите от обжалване бележи ръст с 7 пункта спрямо предходната година. Забелязва се значително намаление (с 13 пункта) на процентното съотношение на отменените спрямо върнатите от обжалване съдебни актове в сравнение с 2021 г. Спад се наблюдава и при процентното съотношение на изменените спрямо върнатите от обжалване актове спрямо предходните години. Изнесените данни, сравнени с процента за срочност показват, че срочността не е за сметка на качеството на съдебните актове и има значително подобрение в качеството на работа в съда.

През миналата година продължи да се развива и алтернативният метод за решаване на спорове – медиацията. В Центъра по дела, висящи пред Окръжен съд – Варна за 2022 г. са подадени 41 нови заявления и са продължили 4 от постъпилите през 2021 г. – 17 по граждански и 24 по търговски дела. По 11 от подадените заявления за медиация няма проведени срещи, а 28 са приключили, като 7 от тях със споразумение. Изчислено в проценти, приключилите със споразумение са 17 % (на база подадени заявления) или 25% (на база приключили медиации).

Председателят на съда, съдия Маринов каза, че „Зад статистическите данни, отразяващи резултатите от работата на съда през изминалата година със сигурност стоят компетентността и професионалната отдаденост на съдиите и служителите, и създадената добра организация в Окръжен съд- Варна.

Ръководството на Върховен касационен съд даде висока оценка за работата на Окръжен съд – Варна през миналата година. Заместник – председателят на ВКСВърховен касационен съд Евгений Стайков каза: „Впечатляваща е ициативността и качеството на работа на този съд! И това се е превърнало в тенденция“. Председателят на ВКСВърховен касационен съд, съдия Галина Захарова допълни „Вашите резултати са впечатляващи! Но има един момент, който е уникален за Окръжен съд – Варна. Това е енергичното, отвореното, действено, прогресивно лице на правосъдието. Дълбоко съм впечатлена от емоцията и ентусиазма на Вашият вътрешен живот. Правораздаването всъщност става правосъдие, когато е обгърнато с усилията и човешките емоции на всички, които живеем и работим в тази среда“.

Пълният доклад на Окръжен съд – Варна е публикуван на https://varna-os.justice.bg/bg/statistics

Doklad VOS 2023 2