Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Доброволци от училищните превантивни клубове към дирекция „Превенции“ в Община Варна посетиха Синята стая във Варна, в рамките на инициативата Ден на отворените врати. Заместник-председателят на Окръжен съд - Варна и ръководител на Гражданско отделение – съдия Ирена Петкова запозна учениците с предназначението на помещението и им разясни по кои дела се изслушват деца в него.

Разказа за своя личен опит при дела с участието на подрастващи и уточни, че обикновено това се случва с подкрепата и участието на социални работници и психолози. „Тези специалисти обикновено вече имат изградени по-дълготрайни контакти с детето и разполагат с нужните умения и знания, за да „преведат“ въпросите на съдебния състав по достъпен начин на детето“, обясни съдия Петкова. Сподели, че контактът с деца, станали жертва на насилие, е изключително труден и е нужен специален подход. Посочи, че съдиите винаги се опитват да защитят интереса на децата и да не ги травмират излишно, като ги карат да разказват отново и отново, какво са преживели или на какво са станали свидетели. „За тях е изключително тежко да говорят в подобни ситуации, защото се налага да казват неприятни неща за един от двамата си родители. Разбираемо е, че децата  не искат да го правят. Налагало се е да рисуваме и да си играем с тях, за да им дадем време да свикнат, да се отпуснат и да споделят какво са преживели, за да им помогнем“, разказа Ирена Петкова.  

Училищните превантивни клубове във Варна функционират в десет гимназии в града. Това са Първа езикова гимназия, IV ЕГ "Фр. Жолио-Кюри“, III ПМГ "Акад. М. Попов“, ГПЧЕ "Йоан Екзарх“, СУ за ХНИ "К. Преславски“, Професионална техническа гимназия, МГ "Д-р П. Берон“, ВТГ "Г. Ст. Раковски“, ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров“ и ПГИ "Д-р Иван Богоров“. Основен метод в дейността им е превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора по метода "връстници обучават връстници". Целта на клубовете е организиране на активните членове от училищната общност (ученици и учители) за намаляване разпространението на рискови поведения и промотиране на здравословен начин на живот в училище. В състава на Градския превантивен клуб влизат най-активните и мотивирани членове от училищните превантивни клубове, които преминават допълнителни обучения и тренинги, работейки под супервизия на специалисти.

Синята стая е открита през април 2016 година. За седемте години от своето съществуване  в нея са били изслушани щадящо по граждански и наказателни дела над 80 деца. Окръжен и Районен съд във Варна са единствените в страната, където функционират специализирани съдебни състави, разглеждащи дела с участието на деца. През миналата година съставите в двете съдилища са разгледани над 380 граждански спорове и 34 наказателни дела.

На тръгване от Синята стая, доброволците получиха покана да посетят Съдебната палата във Варна.

 

Prevencii VOS 2023