Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

За четвърти път този месец, Варненският окръжен съд отвори вратите си за посещение на ученици в рамките на инициативата „Ден на отворените врати“. Този път тя се проведе съвместно с Варненска окръжна прокуратура. Гости бяха деца от пети и шести клас на ОУ „Панайот Волов“.

Училището беше включено в образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури".  Учениците бяха посрещнати от председателят на Окръжен съд – Варна – съдия Марин Маринов и прокурорът от Окръжна прокуратура – Варна – Пламен Михайлов. На срещата с децата присъстваха и магистратите Иваничка Славкова - ръководител на Наказателно отделение и Диана Стоянова от Търговско отделение, които са и лектори в образователната програма.

Децата от ОУ „Панайот Волов“ бяха подготвили драматизация – изненада за магистратите. Театралната група за художествено слово “Воловци” към учебното заведение беше избрало приказката „Хитър Петър при съдията“. И обясниха избора си - „какъв по-лесен начин от тази приказка, за да се докоснем до правото като система от правила и норми, уреждащи отношенията между хората и организациите в обществото“. В приказката Хитър Петър бил нарамил наръч дърва, за да ги занесе и продаде в града. Но тъй като те били дълги и за да не закачи някой, докато вървял той предупреждавал хората да се пазят. Един надут селянин, обаче не поискал да се отдръпне, дрехата му се закачила за дървата и се скъсала. Ядосаният селянин поискал Петър да му плати за скъсаната дреха. Двамата спорещи отишли при съдията, пред когото Хитър Петър мълчал и дума не казвал. След като го попитали, дали не е ням, надутият селянин отговорил, че не може да е ням, тъй като преди това викал и предупреждавал хората да се пазят. „Приказките са безценни, защото ни учат да правим разлика между добро и зло“, завършиха представлението децата. И споделиха, че са „новото поколение, което копнее да взема дейно участие в живота и което вярва в утрешния слънчев ден. Имаме нужда от ментори, които да ни водят и подкрепят в израстването, разбирането и функционирането като съвестни граждани, защото гражданинът е член на свободно общество, съставено от множество семейства, който споделя правата в това общество и получава защита и закрила срещу нарушаването им“.

Учениците от ОУ „Панайот Волов“ благодариха на съдиите-лектори, които до момента са отделили от времето си, за да бъдат до тях и да им покажат справедливостта през техните очи. „Благодарим ви, че влязохте в нашите часове и отново бяхте ученици с нас! Имахте смелостта да бъдете истински искрени и близки до нашите усещания и преживявания“, казаха децата.

В знак на признателност те бяха подготвили подаръци за лекторите от институцията, посетили техните часове.

Съдиите Маринов и Славкова им разказаха за своя професионален път и дискутираха актуални теми, а въпросите към тях бяха много. Прокурор Михайлов грабна вниманието им с няколко реални примера от своята практика, като им сподели, че подхожда много отговорно и внимателно, когато един човек трябва да бъде обвинен. Магистратите посъветваха децата да спазват правилата, защото с тях се живее добре.

Съдия Маринов благодари на психолога на ОУ „П. Волов“ госпожа Юлия Ботева, която е и координатор по образователната програма със съда, както и на старши учител Даниела Цветкова за прекрасната театрална изненада, която с тяхна помощ децата са подготвили, както и за отправените хубави думи към Окръжен съд - Варна.

В края на срещата гостите получиха образователни брошури, екземпляр от българската Конституция, облякоха тоги на съдии и прокурори и пожелаха да се снимат с домакините- магистрати.

VOS Volov 2023 2