Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка „задържане под стража“ на 46-годишната Емилия Д., обвинена в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Според обвинението, на 2 май 2023 година, Емилия продала метамфетамин на мъж от Варна, след което била задържана.

Тя има четири предишни осъждания. Търпяла е едно наказание за разпространение на наркотични вещества и едно за участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества, и разпространението им.  

Пред съда, защитата й изтъкна, че тя има постоянен адрес, на който живее. Присъдата, която е изтърпяла била постановена преди 7 години, като оттогава тя няма други висящи дела. Емилия Д. поиска втората по тежест мярка „домашен арест“, тъй има семейство и работи.

След като се запозна със събраните материали по делото, Варненският окръжен съд намери, че е налична основната предпоставка за определяне на най- тежката мярка за неотклонение – обосновано подозрение, че Емилия Д. има отношение към предявеното обвинение. Това се подкрепя от събраните по делото свидетелски показания. За съда бе налице и другото изискване  – реална опасност лицето да извърши престъпление. Съдебният състав изведе този извод от тежестта на предвиденото наказание – повече от 5 години „лишаване от свобода“ и от приложената по делото справка за съдимост. Към момента не са изтекли предвидените от закона срокове за реабилитацията на 46-годишната жена и тя се счита за осъждана. От друга страна, нейната съдимост води съда до извод, че Емилия Д. има противоправно поведение във времето и показва нейното отношение към установения в страната правов ред. За съда е реална опасността обвиняемата да повлияе на някои от свидетелите, разпитани по делото и по този начин да осуети разкриването на истината по воденото срещу нея наказателно производство и да извърши престъпление срещу правосъдието.

Поради изложените съображения, Варненският окръжен съд прецени, че единствената подходяща мярка спрямо Емилия Д. е „задържане под стража“.  

Определението подлежи на обжалване.