Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 35-годишния Страхил Я., привлечен  като обвиняем за извършено убийство във варненския кв. Аспарухово.

Според обвинението, обвиняемият и жертвата на престъплението се познавали. На 2 май тази година, около обяд, двамата вървели по улица „Розова долина“ в квартал „Аспарухово“. Между мъжете възникнал конфликт и те се сбили. След като съборил на земята опонента си, 35-годишният Страхил започнал да го натиска в областна на гърлото и гърдите. В резултат от действията му, нападнатият мъж починал от задушаване.

Наказанието предвидено за това престъпление в Наказателния кодекс е от 10 до 20 години „лишаване от свобода“.

Според адвоката на Страхил Я., няма събрани достатъчно категорични доказателства за съпричастността на мъжа към престъплението. Посочено беше, че обвиняемият живее при родителите си, има постоянен адрес и чисто съдебно минало, поради което няма основания да се счита, че той би могъл да се укрие или да извърши престъпление. Защитата поиска назначаване на повторна съдебно-психиатрична експертиза, за да бъде установено с категоричност, че 35-годишният Страхил е осъзнавал свойството и значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си, тъй като комуникацията с него била изключително трудна.

Съдебният състав зададе няколко въпроса на обвиняемия за случилото се. Страхил Я. изпита сериозни затруднения да разкаже къде се е намирал и как се е стигнало да смъртта на мъжа. Пред съда обясни, че човекът се спънал в камък, паднал на земята и след това починал. Поиска да си остане у дома, за да може да работи.

Варненският окръжен съд, като разгледа събраните до момента материали от досъдебното производство и се запозна със становищата на страните, прие че съществува обосновано подозрение, Страхил Я. да е съпричастен към деянието, за което е привлечен като обвиняем. Макар и в самото начало на разследването, този извод се подкрепя от разгледаните в съвкупност доказателства  - видео записите от видеокамерите в района, свидетелските показания, направените разпознавания, както и иззетите дрехи на обвиняемия, по които е имало кафяви петна, предадени за изследване. Съдът посочи, че нанесените травматични увреждания на жертвата съответстват на показанията, дадени от свидетелите на престъплението. Предвид тежестта на деянието и предвиденото наказание за него – повече от 10 г. лишаване от свобода, съдебният състав прецени като реална опасността лицето да се укрие или да извършат престъпление, като се опита да осуети наказателното преследване спрямо себе си. Поради наличието на всички законови предпоставки, Варненският окръжен съд прецени, че най- подходящата мярка за неотклонение спрямо Страхил Я. към този момент е най-тежката - „задържане под стража“.

Предвид поведението на обвиняемия в съдебната зала, съдът обърна внимание на прокуратурата, че следва да бъде назначена нова съдебно-психиатрична експертиза, която да установи действителното състояние на обвиняемия и дали той е разбирал свойството и значението на извършеното, както и дали е можел да ръководи постъпките си.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок от днес.