Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновни 37-годишните Христо Г. и Костадин К., които поискали подкуп и приели дар, за да не извършат действия по служба. Престъплението е извършено при условията на продължавано престъпление. Двамата мъже били полицаи от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред.

37-годишният Христо Г. е осъден за поискан подкуп от 440 лева и приет дар в размер на 220 лева и 100 евро чрез изнудване и злоупотреба със служебното положение. Колегата му старши полицай Костадин К. е признат за виновен за престъпление по служба.

На 30 март 2019 г. двамата патрулирали със служебен автомобил. Малко преди 16:00 часа те забелязали кола, спряна в района на площад "Съединение" във Варна. В нея били двама мъже, които се занимавали с доставка на наркотици по поръчка на Константин К., който е в затвора за наркоразпространение. Появата на полицейския автомобил притеснила двамата младежи, тъй като в колата им имало забранени вещества. При обиск у един от тях било намерено пликче с наркотик. Последвало претърсване на автомобила, в който била открита чанта с наркотици.

Полицаят Христо Г. обяснил, че следва сваляне на регистрационните табели на колата, 2000 лева глоба и задържане под стража. Единият дилър помолил служителя на реда "да измислят нещо". Христо Г. поискал за решаването на проблема 440 лева. Междувременно проверката на автомобила на двамата наркодилъри била видяна от Константин К., който пътувал със сестра си. Помолил я да отиде при двамата младежи и да вземе служебния им телефон, под предлог че е неин, за да не го свържат с тях. Появата й изненадала както полицейските служители, така и наркоразпространителите. Служебните лица взели 220 лева подкуп и казали, че за да нямат „главоболия“ двамата мъже трябва да осигурят до 1 час още толкова пари. По-късно дилърите се върнали, за да "доплатят" поискания подкуп, като задържали една банкнота от 20 евро, тъй като останали без никакви пари.

Двамата подсъдими полицаи не издали заповед за задържането на наркоразпространителите, не съставили протокол за обиска и претърсването на колата и не докладвали на оперативния дежурен за констатираното нарушение.

За извършеното престъпление, Окръжен съд – Варна наложи на Христо Г. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години,  което отложи с изпитателен срок от 4 години, както и глоба в размер на 1000 лева. Отделно съдът лиши 37-годишният мъж от право да упражнява професия или дейност, свързана с органите на МВР за срок от 3 години. Наказанието за извършеното от Костадин К. престъпление е 8 месеца „лишаване от свобода“, което съдът отложи с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок от днес.