Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд призна за виновен 50-годишния Антон Т., за това че на 13.06.2020 г., в село Аврен, обл. Варна умишлено нанесъл лека телесна повреда на Гина Ив., изразяваща се в разстройство на здравето неопасно за живота, вследствие на която по непредпазливост причинил смъртта й, настъпила на 11 юли 2020 г.

За извършеното престъпление, съдът му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което да изтърпи при първоначален  общ режим.

Петчленният съдебен състав, състоящ се от двама съдии и трима съдебни заседатели, го оправда по първоначално повдигнатото обвинение умишлено да е умъртвил жената, с която съжителствал, в условията на домашно насилие, по особено мъчителен за убитата начин и с особена жестокост.

Съдът уважи предявените граждански искове, представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на престъплението. Антон Т. е осъден да плати на сина на загинала жена сумата от 150 000 лева. Той следва да плати и по 80 000 лева на всеки един от родителите на починалата, като съдът отхвърли исковете за разликата до пълния размер от 150 000 лева, като недоказани. На други двама роднини, Антон Т. следва да плати по 40 000 лв. на всеки, като бяха отхвърлени предявените от тях граждански искове за разликата до 75 000 лева, като недоказани. Всички обезщетения се дължат ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 11.07.2020 г., до окончателното изплащане на сумата.

Делото се разглежда от Окръжен съд – Варна за втори път, след като присъдата постановена през април 2022 г. беше отменена от Варненският апелативен съд, а производството върнато за разглеждане от нов състав.

Антон Т. и 32-годишната Гина Ив. живеели на семейни начала в къщата на майката на осъдения в Аврен. На 13 юни 2020 г, той отишъл до хранителен магазин в селото, който работил и като питейно заведение и започнал да консумира алкохол. Вечерта, около 20,30ч. към пиещите се присъединила и Гина Ив. Към 21,30-22,00ч. двамата тръгнали да се прибират. В къщата, Антон се държал агресивно към жената, като с юмрук счупил стъклото на една от вратите в дома и нарязал ръката си. Направените множество експертизи сочат, че мъжът нанесъл поне пет удара с юмрук в областта на главата на жената, след което двамата легнали да спят. В следващите три дни Гина лежала, дишала трудно и не била контактна. Антон не повикал лекар, нито се погрижил за нея. Намерил транспорт и отишъл до спешния център на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, тъй като се оказало, че е прерязал артерия. Познати на жената не я били виждали от няколко дни и решили да отидат до къщата, за да проверят какво се случва с нея. Притеснени от вида и състоянието и́ помолили Антон да извика медицински екип, но той отказал. Жената била приета в болница в кома, като така и не дошла в съзнание. Съдебно-медицинските експертизи сочат, че причина за смъртта и́ е мозъчна травма, която в своето клинично протичане се усложнила с развитие на двустранна абцесираща бронхопневмония. Според вещите лица нанесените травматични увреждания са в причинна връзка със смъртния изход за жената.

Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени от съда в законоустановения срок. Присъдата може да бъде протестирана или обжалвана пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.