Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд одобри споразумение, постигнато между прокуратурата и 42-годишната Жечка И. и 41-годишния Пламен М. Жената, сама и в съучастие с мъжа, през периода 09.11.2022г. – 09.03.2023г., в гр. Варна, при условията на продължавано престъпление държали и разпространявали високорискови наркотични вещества.

Жечка И. и Пламен М. бяха задържани при специализирана операция през март 2023 година. В дома на обвиняемите, които съжителствали на семейни начала, били намерени и иззети метамфетамин, марихуана, везни и пари. В периода от ноември 2022 година до задържането им през март 2023 година двамата са осъществили поне четири сделки, като продали на различни свои клиенти метамфетамин.

Жечка И.  е с основно образование, неженена, неосъждана, безработна. Пламен М. е осъждан, неграмотен, неженен, собственик на фирма в чужбина.

Пред съда двамата признаха вината си и се отказаха от разглеждане на делото по общия ред. Заявиха, че са подписали споразумението доброволно, като са наясно с последиците от това. Съдебният състав на Варненския окръжен съд, обаче поиска увеличаване на предложения размер на наказанието. Според съда, предложеното в постигнатото споразумение наказание и твърде либерално за такова тежко престъпление и не би изпълнило целите на наказанието – да подейства възпиращо и възпитателно. 

След като страните приеха предложените промени от съда, споразумението беше одобрено, като непротиворечащо на закона и морала.

Жечка И. и Пламен М. приеха да търпят наказание от по 2 години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване да бъде отложено с 4 години изпитателен срок. Кумулативното наказание глоба не им беше наложено.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда.