Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 16-годишно момче. То е привлечено като обвиняем от прокуратурата за убийство, извършено по хулигански подбуди.

Според обвинението, на 7 август 2023 година, малко преди полунощ, в центъра на село Белоградец, община Ветрино възникнало спречкване между младежки компании.

В разправията се включили и техни по-възрастни роднини. 31-годишен мъж от селото ударил девойка от една от компаниите, след което напуснал мястото на инцидента. Според прокуратурата, след полунощ, тийнейджърът намерил мъжа, участвал в спречкването и му потърсил обяснение. В последвалата разпра го ударил с метална тръба по главата. Ударът се оказал фатален.

Законът предвижда за такова престъпление наказание „лишаване от свобода“  за срок от 15 до 20 г.,  доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. За непълнолетни лица, в НК наказанието е редуцирано от 3 до 10 години затвор.

При определяне на мерките за неотклонение, съдът съобразява наличието на две кумулативно предвидени предпоставки, а именно авторството на деянието и опасност лицето да се укрие или извърши престъпление. При непълнолетни, най-тежката мярка за процесуална принуда  „задържане под стража“  се определя в изключителни случаи.

В конкретния случай съдът, вземайки предвид всички данни събрани към момента в досъдебното производство - свидетелските показания, писмени доказателства, фотоалбуми, както и обяснението на самия обвиняем по делото, приема, че е налице първата  изискуемата предпоставка за определяне на мярката за неотклонение, а именно обоснованото предположение за авторството на деянието. Съдебният състав съобрази, че няма опасност непълнолетното момче да се укрие, тъй като е ученик, живее и зависи от родителите си, има постоянен адрес, на който може да бъде открит. Поради спецификата на извършеното престъпление, социалната група към която принадлежат извършителя и пострадалия, за съда съществува риск обаче, тийнейджърът да извърши престъпление, за да попречи на разкриването на обективната истина. Поради изложените съображения и търсейки баланс между правата на обвиняемия и на останалите членове на обществото, Варненският окръжен съд намери, че най- подходящата мярка за неотклонение е „задържане под стража“, като указа непълнолетният да бъде настанен в ареста в подходящо помещение отделно от пълнолетните.

Определението на Окръжен съд – Варна може да бъде обжалвано пред Апелативен съд – Варна в тридневен срок от днес, като в този случай делото ще бъде разгледано на 15 август тази година.