Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна определели мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 17-годишно момче, привлечено като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

Спрямо непълнолетни, законът предвижда определяне на най- тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“ в изключителни случаи.

Тийнейджърът е задържан преди два дни. Според обвинението, на 8 август 2023 година били претърсени жилището, където младежът живеел и избеното помещение към него. От там били намерени и иззети четири вида наркотици – над 200 грама марихуана, 119 грама хапчета екстази, 9 грама кокаин, както и известно количество амфетамин. Открити били и електронни везни.

От 2018 г., когато е бил тринайсет годишен, до момента младежът е бил задържан четири път, заради държане на наркотични вещества. Последният път е бил през ноември миналата година. Тогава е бил привлечен като обвиняем и му е било наложено административно наказание.

Тъй като майката на 17-годишното момче живее в чужбина, грижите за него са поверени на баба му.

За извършеното престъпление, НК предвижда редуцирано наказание за непълнолетни до 3 години „лишаване от свобода“.

Запознавайки се с събраните материали по наказателното производство и становищата на страните, Варненският окръжен съд прецени налице ли са законовите изисквания за определяне на мярка на неотклонение „задържане под стража“. Според съдебният състав, от свидетелските показания и останалите писмени доказателства, би могло да се направи обосновано подозрение за съпричастност на 17-годишния младеж към авторството на деянието. Не беше споделено от съда опасението на прокуратурата, че съществува реална опасност момчето да се укрие, тъй като има родител, който живее в чужбина. То е финансово зависимо, излизането му зад граница е свързано с трудности, а и съществува възможност за процесуална забрана за напускане на страната. За съда, обаче е налице реална опасност лицето за извърши престъпление. Този извод се подкрепя от спецификата на деянието и личността на извършителя, които показват, че той се движи в среда, оставането му в която прави неговата по-нататъшната престъпна дейност неминуема. Съдебният състав мотивира изключителността на случая със спецификата на деянието, количествата и вида на наркотичните вещества, престъпните навици на обвиняемия и факта, че въпреки младата си възраст вече има наложено наказание за същото престъпление. Поради изложените съображения, съдът прецени, че единствената подходяща мярка за неотклонение, която може да определи на 17-годишния младеж е най- тежката – „задържане под стража“.

Определението подлежи на обжалване.