Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

От началото на учебната година съдии-лектори са провели срещи с 535 деца.

В рамките на тази седмица ученици от две варненски училища бяха посрещнати в сградата на Окръжен съд – Варна, за да се запознаят непосредствено с работата на институцията. Своеобразен домакин на учениците от 9 клас на СУ „Елин Пелин“ във Варна беше наказателният съдия Яна Панева, а единайсетокласниците от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Ив. Менделеев" имаха среща с председателя на съда, съдия Марин Маринов. Посещенията бяха част от образователната програма „Час по правосъдие“, която институцията реализира съвместно с Регионалното управление на образованието в града.

Съдия Панева представи темата за детското насилие и агресията в училище. Тя подчерта, че за обида или дори за един шамар, засегнато лице има право да заведе дело и да търси обезщетение за болките и страданията, които е понесло. Обясни на деветокласниците, че на тяхната възраст вече могат да носят наказателна отговорност, а при досег с закона, последиците за тяхната професионална реализация могат да бъдат съществени. „Всяка една присъда присъства в бюлетина за съдимост, който се издава на всеки човек. Той се съхранява по мястото на рождение на лицето, тъй като то не се променя. Съхранява се 100 години – един човешки живот и ако работодател изисква дози документ и лицето има осъждания, дори и да притежава всички необходими качества, може да не получи желаната работа“, даде пример съдия Панева. Разказа и множество примери от своята практика за зависими от наркотиците, които много често изминават един и същ път на противообществени прояви. Отдели внимание и на трафика на хора и различните възможности човек да попадне в подобна зависимост, както и какви дълбоките травми остават за жертвата след подобни престъпления.  

Срещата на учениците от Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии "Дм. Ив. Менделеев" със съдия Марин Маринов беше реално първото им влизане в съдебна сграда. Председателят на съда ги запозна с разнообразието от дела, които се разглеждат и с усмивка им пожела никога да не се налага да посещават Съдебната палата в друго качество. Разказа им за съдийската професия, отговорността, която магистратите носят за съдбата на хората и чисто човешките емоции, през които се преминава преди да бъде постановен един съдебен акт. Гимназистите питаха за мнението му за случаите на посегателство върху жени, които са били в токсични връзки или в условия на домашно насилие. Преди да отговори, съдия Маринов ги провокира с въпроса кого обичат най- много. Всички отговори бяха – семейството. Магистратът посочи, че това е най- логичния отговор, но за да се предпази човек от подобни посегателства е най- важно да обича себе си и бързо да напуска подобни връзки. Сравни съвета си с този даван в самолетите към родителите – първо се погрижете за себе си, за да можете да спасите и тези, които зависят от вас.

В края на срещите, гимназистите и от двете училищата благодариха за организираните посещения, направиха си снимки за спомен в съдебните зали, а тези, които скоро ще навършат пълнолетие, пожелаха да наблюдават истински наказателен процес.

От началото на учебната година в образователната инициатива за повишаване на правната култура на Окръжен съд – Варна съдии-лектори са провели срещи с 535 деца.

SU Elin Pelin 28 11 2023 VOS h 01 12 2023