Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Окръжен съд – Варна отказа да измени най- тежката мярка за неотклонение  -  „задържане под стража“ на обвинения в убийството на съжителката си в с. Бозвелийско. 37-годишния Юлиян С. е привлечен към наказателна отговорност по подозрение, че е извършил престъплението по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

За това деяние, в Наказателния кодекс се предвижда най- тежкото възможно наказание - „лишаване от свобода“ от 15 до 20 години, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Припомняме хронологията според обвинението. Семейството от доста време пребивавало в Германия. На 6 февруари Юлиян С. се прибрал в село Бозвелийско със съпругата си и трите им малолетни деца. Същия ден, около 19:40 часа бил получен сигнал на телефон 112 за нанесен побой над 26-годишната жена. Изпратените на място екипи на полицията и спешна помощ установили смъртта и́. При извършения оглед, по тялото на жертвата били констатирани множество травматични увреждания, несъвместими с живота.

В съдебното заседание, представителят на прокуратурата посочи, че няма нови обстоятелства по разследването, които да бъдат основание за изменение на мярката за процесуална принуда. И към настоящия момент са налице всички необходи предпоставки за задържането под стража. Извършеното престъпление е тежко умишлено, за което е предвидено минимум 15 години лишаване от свобода, извършено е с изключителна жестокост, под влиянието на наркотици и алкохол, в присъствието на децата на двойката. Освен това Юлиян С. и всички негови близки живеят в Германия, разполагат с възможности и биха направили всичко по силите си да му помогнат да напусне страната. Ето защо, според прокуратурата е реална опасността той да се укрие или да извърши престъпление срещу правосъдието.

Тримата защитници на задържания изложиха тезата, че всички свидетели по случая са разпитани. Представен беше и неговия трудов договор в Германия, както и характеристика от работодателя му. Изтъкнато беше, че след престъплението, 37-годишният мъж не се е укрил, въпреки че е имал възможност да напусне незабавно страната, а е изчакал пристигането на полицията. Роднините му също за съдействали на разследващите. Поискана беше втората по тежест мярка – „домашен арест“, тъй като Юлиян С. разполагал с постоянен адрес в село Бозвелийско, а трите деца били настанени за отглеждане при родителите на убитата майка, в друго населено място.

Съдебният състав на Варненския окръжен съд посочи, че след като се е запознал с трите тома от досъдебното производство, както и с изложените в съдебното заседание аргументи на страните, счита че молбата за изменение на мярката следва да бъде оставена без уважение. Съдът не откри нови доказателства, които да разколебават предположението, че Юлиян С. е съпричастен към авторството на деянието. Това не се оспори и от неговата защита. Действително би могло да се подозира, че с мярка „домашен арест“, мъжът не би могъл да напусне страната и да осуети разследването и наказателното производство, но все пак тази възможност не може напълно да се обори. За съда обаче е реална опасността той да извърши престъпление, като се ценят събраните по делото доказателства в тази посока. Налице са лоши характеристични данни за Юлиян С., които се подкрепят и от показанията на негови близки, които споделят, че той злоупотребявал с наркотици, алкохол и е упражнявал системен тормоз над жената, с която съжителствал. Съдебният състав не може да цени представената в заседанието характеристика от работодател. Юлиян С. е бил нает като общ работник, като се касае за непродължителен период, в който едва ли е било възможност той да бъде опознат или да се натрупат впечатления за отношенията му в семейството. Поради изложените аргументи, Варненският окръжен отказа да измени най- тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Юлиян С. Съдебният състав сподели наблюдението си, че по досъдебното производство е свършена доста работа и вероятно скоро предстои приключването му и внасянето на обвинителния акт в съда.

Определението подлежи на обжалване.