Начало

За съда

Пресцентър

Полезно

Обяви

Контакти

Новини
Окръжен съд Варна

Официални имейли на Окръжен съд Варна:

Документи, които не са изпратени на официалните имейли на съда, не се считат за редовно подадени!

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на български гражданин, издирван от съдебните власти в Германия. 52-годишният мъж се разследва за 6 случая на извършена измами в периода 17.09.2019 г. - 22.11.2021 г.

Европейска заповед за арест (ЕЗАЕвропейска заповед за арест) е била издадена на 14 декември  2022 година от Районен съд – Тиргартен. В нея е посочено, че на различни места в Берлин – хотели, магазини, бензиностанции  - под претекст, че иска да обмени определена сума в дребни банкноти в евро за такива с по-голям номинал, мъжът използвал схема за заблуда, чрез която успявал да измами служителите и да получи повече пари, отколкото давал за размяна.

Според германския Наказателен кодекс, максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен българинът е 10 години. Деянията, за които е разследвана 52-годишния мъж, са наказуеми и по българското законодателство.

В съдебното заседание защитата на обвиняемия посочи, че мъжът има постоянен адрес, на който би могъл да търпи и по-леката мярка – „домашен арест“. От прокуратурата, обаче изтъкнаха, че мъжът е бил задържан, но след забавяне на превода на европейската заповед за арест от страна на германските власти, българинът е бил освободен, а след това не е бил открит на никой от известните адреси.  

След като се запозна със събраните по делото доказателства и становищата на страните, Варненският окръжен съд прие, че искането за предаването на 52-годишния българин отговаря на изискванията на Закон за екстрадицията и ЕЗАЕвропейска заповед за арест. Предвид скорошното разглеждане на делото по същество за неговата екстрадиция, съдът прецени, че най- адекватната мярка за неотклонение, която да осигури явяването му в предстоящото производство е „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано.